Ödemiş Tulum Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözenekli

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Ödemiş Tulum Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Ödemiş/İZMİR
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, tuz,

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Soğutuculu çiğ süt tankı, çift cidarlı pişirme kazanı, plakalı eşanjör, tekne, karıştırma aparatı, baskı
Peynirin Üretimi :

Süt 65 ˚C’de 30 dakika pastörize edildikten sonra mayalama sıcaklığına kadar soğutularak (38-40 °C) mayalama kazanlarına alınır. %0,01-0,02 maya ile 30-45 dakikada pıhtı oluşumunu tamamlayacak şekilde mayalanır. Oluşan pıhtı, karıştırma aparatı ile kırılıp tülbentler yardımıyla baskı teknelerine alınır. Tekneye alınan teleme cendere beziyle kapatılarak peyniraltı suyunun uzaklaşması için baskıya alınır. Baskı sonrası peynirler kalıp halinde kesilir ve peyniraltı suyunu uzaklaştırmak için çevrilir. Peynirler dolum için kesilir ve tuzlanarak kasalara alınır. Bu haliyle en az 8 saat bekletilir. Süre sonunda peynir kalıpları tekneye alınır. Peynir kalıpları üzerine 60°C sıcak lor suyu ilave edilir. Hemen ardından lor suyu boşaltılır ve peynir soğumaya bırakılır. Peynirler üzerine %14-16 bome aralığında salamura ilave edilerek ambalaj kapatılır, peynirler taze olarak tüketilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Gözenekli
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : İdeal sayıda gözenek olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster