Taşkent Afşar Keçi Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz, açık sarı

Peynirin Adı : Taşkent Afşar Keçi Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Afşar Mahallesi, Taşkent, KONYA
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 1 Haziran-15 Temmuz
Kullanılan Hammaddeler :

Keçi sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, tülbent süzgeç, keçi tulumu, bidon, kese, taş ağırlık
Peynirin Üretimi :

Haziran ayında sağılan keçi sütü, yağı alınmadan ya da eğer sütün yağ oranı yüksek ise yarısının yağı alınıp, alınmayan diğer yarısı ile karıştırılarak peynir yapımında kullanılır. Bu süt, 30-40 L’lik  kazanlara alınıp 3-4 ml peynir mayası kullanılarak 2,5 saat süreyle mayalanır. Oluşan pıhtı temiz bir keseden (süzme bezi) süzülerek ertesi güne kadar ahşap veya sele şeklindeki kasa üzerinde süzülmeye bırakılır. Leğene alınan teleme üzerine 2-3 avuç tuz atılıp iyice karıştırılır ve temiz bir keseye tekrar basılır. Kese üzerine 2-3 adet taş ağırlık konularak peyniraltı suyunun süzülmesi için baskıya alınır. Peyniraltı suyu akarken tulumun dış yüzeyinde oluşan tortu 2 günde bir kaşıkla sıyrılır. Peyniraltı suyu yaklaşık 6-7 günde uzaklaşır. Tuz kıvamı kontrol edilir ve gerekli görülürse biraz daha tuz ilave edilir. İsteğe göre çörek otu eklenebilir. Keçi tulumuna veya bidona sıkı şekilde basılıp soğuk ortamda (buzdolabı, soğuk hava deposu) muhafaza edilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz, açık sarı
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği :
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, saç böreği içi
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster