Yozgat Çanak Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımtırak

Peynirin Adı : Yozgat Çanak Peyniri
Yöresel Adı : Tulum Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Recepli Köyü/YOZGAT
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Temmuz, Ağustos
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, tuz, peynir mayası

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, kepçe, süzek, tülbent, çanak
Peynirin Üretimi :

Koyun sütü süzek denilen bez torbalardan peynir yapılacak kaba süzülerek 60 oC’ye kadar ısıtılır. Mayalama sıcaklığı olan 45 oC’ye soğutulup 10 kg süte bir çay bardağı dolusu peynir mayası ilave edilir. Mayalanan süt iyice karıştırıldıktan sonra etrafı kalın bir örtüyle kapatılıp 2-3 saat pıhtı oluşumu için beklenir. Oluşan pıhtı bir kepçe ile kesilerek 15-20 dakika dinlendirilir. Pıhtı süzeklerde hiç suyu kalmayana kadar süzülür. Suyu süzülen ham peynir (Teleme) bıçakla büyük parçalar halinde kesilip, normal tuzlu olacak şekilde tuzlanır ve topraktan yapılmış çanağa elle hava almayacak şekilde sıkıca basılır. Çanak dolduktan sonra ağız kısmına biraz daha tuz serpilir. Ağzına temiz bir bez kapatıp toprağa ters çevrilerek 3-5 gün bekletilir. Süre sonunda ters şekilde yarıdan fazlası, ya da tamamı kuma gömülü olacak şekilde serin ve hafif rutubetli ortamda en az 3 ay bekletilir.



Peynirin Olgunlaştırma Durumu :
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Tuz serpilerek çanaklar içerisinde toprağa gömülmeyle
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımtırak
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Sarımtrak renkte olmalı, yarı sert, ufalanmış yapıda olmalı, yerken hafif bir koku gelmeli, ağızda acımsı tat oluşturmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Maydanoz, soğan
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

35.88 - 44.80 g (1)

Yağ, toplam

29 – 46 (Koyun, keçi veya inek sütü oranına göre değişmektedir.) g (1)

Tuz

4380 – 8480 mg (1)

  • (1) Yozgat Çanak Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/49c81932-c8a7-4273-b523-157ac3f8ca27.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster