Aksaray Karkın Kelle Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Hafif sarı

Peynirin Adı : Aksaray Karkın Kelle Peyniri
Yöresel Adı : Karkın Kelle Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Aksaray, Merkez, Karkın Köyü
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Yılın 5- 9. ayları arası
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, süzme-baskı bezi, baskı taşı, kum
Peynirin Üretimi :

Hammadde olarak koyun sütü mayalama sıcaklığına (Parmağı hafif yakacak şekilde) ısıtılarak 20 L süte 1 tatlı kaşığı şirden mayası ilave edilir ve 2 saat süreyle mayalanır. Oluşan pıhtı, peynir keselerinden (bezlerinden) süzülür. Kese üzerine taş konularak pıhtının iyice suyunu salması (süzmesi) sağlanır.Belirli bir süre baskılamadan sonra oluşanteleme somunu kesilerek doğranır. Doğranmış telemeye uygun miktarda (yenilebilecek tuzlulukta) tuz eklenerek harmanlanır. Çömleğe bu tuzlu taze peynir basıldıktan sonra çömleğin ağzı kaput bezi ile bağlanır. Çömlek, boyunun yarısına gelecek şekilde kuma gömülür (Çömlek ağzından aşağı doğru 15-20 cm derinliğinde kum olması gerekir). Bu şekilde yaklaşık 1 ay beklenerek peynir kitlesinin kalan suyunu kuma bırakması ve kısmen olgunlaşması sağlanır. Uygun tat ve kıvama gelen peynir artık tüketime hazır hale gelmiştir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Çömlekte
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Hafif sarı
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Koyun sütünden elde edilmiş, ufalanabilen, sarımsı, kısmen olgunlaştırılmış, çömlek peyniri grubundandır.
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, böreklik
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster