Gümüşhane Karın Kaymağı Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Çok Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Gümüşhane Karın Kaymağı Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Gümüşhane
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs-Temmuz
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun veya inek sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, tülbent, işkembe
Peynirin Üretimi :

Çiğ süt peynir mayası ile mayalanmaktadır. Mayalanan süt pıhtılaşınca bez torbalara alınıp süzme işlemi gerçekleştirilir. Yaklaşık 1 gün kendi halinde, 1-3 gün arası da üzerine baskı oluşturacak taş konularak baskı uygulanır. Baskı işlemi tamamlandığında (iyice katılaşma gözlendiğinde) peynir tercihe göre tuzlanmaktadır. Peynirler daha sonra işkembeye sıkıca basılır, ağzı bağlanır ve yan yatırılarak üzerine tahta, tahtanın üzerine de ağırlık oluşturacak kadar taş koyulur. Ortalama 3 gün boyunca fazla suyun süzülmesi amacı ile peynir baskıda tutulur ve süre sonunda baskıdan çıkan işkembe içindeki peynirler bir ip ile asılır. Askıya alınan peynirlerin bulunduğu ortamın sıcaklığı 5-6 °C civarında olmaktadır. Burada 3-4 ay depolanan peynirler tüketime hazır hale gelmektedir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve işkembeden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : İşkembe içinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Çok Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Ufalanabilir olmalı, tereyağı aroması hissedilebilir olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster