Erdemli Keçi Tulum Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Hafif Sarı

Peynirin Adı : Erdemli Keçi Tulum Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Erdemli/MERSİN
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs-Haziran
Kullanılan Hammaddeler :

Keçi sütü, %10-15 koyun, %5-10 inek sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, cendere bezi, keçi tulumu veya bidon, tığ, teleme teknesi
Peynirin Üretimi :

Süt, pişirme kazanına aktarılıp 65-70 °C’ye kadar ısıtılır. Daha sonra mayalama ısısı olan 35 °C’ye gelecek şekilde soğutulup peynir mayası ile mayalanır. Pıhtı kesimi için 45 dakikada gerçekleşir. Pıhtı kesimi sonrası 10 dakika beklenir. Telemenin suyu düzenekle alınıp bezle sarılarak 30 dakika baskı uygulanır.  Bezden alınan teleme tekne içerisine konulup bir gece bekletilir. Bekletilen teleme doğranıp %2.5 oranında tuzlanır ve ufalanır. Tekrar yarım saat süreyle baskıya alınır. Bu süre sonunda tokmak yardımıyla tulum veya bidonlara basılır. Her tuluma 100 civarında tığlama (Şişleme) işlemi uygulanır. Ağzı bağlanıp 1 hafta dinlendirme odasında tutulur. Olgunlaşması için 3 ay soğuk hava deposunda bekletilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve keçi tulumundan gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Keçi tulumunda soğuk hava deposunda
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Hafif Sarı
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği :
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, börek, çökme, sıkma
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster