İnek sütü, peynir (şirden) mayası, tuz
İnek sütü mayalama ısısına (parmağı hafif yakacak şekilde) ısıtılarak 20 L süte 1 tatlı kaşığı olacak şekilde maya ile 2 saat mayalanır. Oluşan pıhtı peynir keselerine (süzme bezi) alınıp üzerine taş konularak suyunun süzülmesi sağlanır. Oluşan teleme kesilip doğranır. Bir miktar (yenebilecek kıvamda) tuz atılıp iyice harmanlandıktan sonra çömleğe basılır. Çömlek ağzına kaput bezi bağlandıktan sonra yarısına gelecek şekilde kuma gömülür. Çömlek ağzından aşağıya doğru 15-20 cm derinliğinde kum olması gerekir. Bu şekilde yaklaşık 30 gün kalan çömlekteki peynirin suyunu kuma bırakması için beklenir. Ardından çömlekteki peynir tekrar sofra bezine boşaltılır. Peynir parçalandıktan sonra tekrar temizlenmiş çömleğe sıkı bir şekilde basılır. Çömlek yeni ve kuru kuma tekrar konulur. Daha sonra istenilen zamanda açılabilir.