Vakfıkebir Külek Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yarım Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Vakfıkebir Külek Peyniri
Yöresel Adı : Basma peynir
Üretim Bölgesi/Şehir : Trabzon
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) :
Kullanılan Hammaddeler :

Süt, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar :
Peynirin Üretimi :

Çiğ süt 33-34°C’ye kadar ısıtılır ve bir süre bekletilir.  pH nın 6,35-6,45 aralığında olması durumunda  peynir mayası ile mayalanır. İstenilen kıvama gelince pıhtı kırılır. Bu sürede kazana ısıl işlem uygulanır (42-43°C). Pıhtının suyunu salması ve sertleşmesi beklenir. Daha sonra tamburdan peynir altı suyu ayrılır. Telemeler süzgeçli tanklara alınır. Bloklar halinde kesilir. Bu arada suyu biraz daha azalmış olur. Daha sonra bloklar 80°C’deki tuzlu suda (5-6 bome) haşlanır. İstenen kıvama gelince tezgah üzerine alınır. Hafif bir yoğurma işlemi uygulanır. Sonrasında külek adı verilen kalıplara kat kat yerleştirilir. Bazen istenirse katmanlar arasına lor peyniri de yerleştirilebilir. Son olarak peynirler olgunlaştırma odalarına alınır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Külek (ahşap)
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Katman katman olması
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Protein

> 27.5 g (1)

Yağ, toplam

az yağlı (10-25); yarım yağlı (25-45); tam yağlı (> 45) g (1)

Tuz

< 10 000 mg (1)

  • (1) Vakfıkebir Külek Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/5775b7aa-56fd-4aaa-ab75-5b8d9a05fa00.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster