Ermenek Deri Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Açık Sarı

Peynirin Adı : Ermenek Deri Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Ermenek/KARAMAN
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 6 ay
Kullanılan Hammaddeler :

Keçi sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Bidon, ağaç kaşık, leğen, bez kese, keçi derisi
Peynirin Üretimi :

Süt 50-100 kg’lık bidonlara alınır ve 1-2 g mikrobiyal kökenli peynir mayası ilave edilir ve ağaç kaşıkla iyice karıştırılır. Sütün pıhtılaşması 2 saat olacak şekilde ayarlanır. Pıhtılaşmanın ardından pıhtı ağaç kaşık ile parçalanır ve üzerine 2-3 litre soğuk su dökülür. Böylelikle pıhtının daha kolay ayrılması sağlanmış olur. Teleme 2 saat sonra temiz bir keseye aktarılır ve peyniraltı suyunun süzülmesi için askıya alınır. Yaklaşık 12-13 saat sonra kese leğene dökülür ve üzerine 100 kg’a 1 kg olacak şekilde tuz katılıp ovulur. Tekrar başka bir keseye konur ve telemeden peyniraltı suyunu iyice uzaklaştırmak amacıyla 2-3 gün süreyle taş ile baskı yapılır. Süre sonunda tekrar leğen içerisine konur ve eğer su kalmışsa tekrar keselenip taş altında baskılanır. Su tamamen süzüldüğünde leğene alınarak, isteğe bağlı keçi derisi veya bidona elle veya tokmakla basılır. Derinin ağzı dikilerek, bidon ise ağzı sıkıca kapatılarak hava alması engellenir. Soğuk hava deposunda (Geçmişte çevrede bulunan obruk ve mağara gibi yerler kullanılmıştır) olgunlaşması için 3 ay bekletildikten sonra tüketime hazır hale gelir

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve keçi tulumundan gelen mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Keçi derisi tulumu ya da bidonlarda soğuk hava deposunda
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Açık Sarı
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği :
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, börek, bazlama, sıkma
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster