Eğridere Yünlü Tulum peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı Beyaz

Peynirin Adı : Eğridere Yünlü Tulum peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Balıkesir/Sındırgı /Eğridere
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Nisan-Temmuz
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tencere, kepçe, bıçak, pompa, bidon, koyun/kuzu derisi, kırkım makinesi
Peynirin Üretimi :

Süt, yağı alınmadan, sağım sıcaklığında şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır. Pıhtı oluşumu için 1 saat beklenir. Kepçe ile oluşan pıhtı kırılarak karıştırılır ve süzülmek üzere beze alınır. Peynir altı suyunun uzaklaştırılması amacıyla üzerine taş baskı yapılarak ızgara tel üzerinde 1 saat bekletilir. Suyu süzüldükten sonra dilimlere ayrılarak tuz ilave edilir. Bidonlara alınan peynir 15 gün boyunca serin ve güneş görmeyen ortamda bekletilir.  Koyun/kuzu derisi tuzlanıp katlanarak kuruması beklenir. Kuruyan deri tekrar açılıp tulum basmak için uygun bir kapta ıslatılır. Yumuşayan deri hava pompası ile şişirilir. Derinin yünleri kırkım makası ile kırkılıp 3-5 kez yıkanır. İplik ile dikilen deri torba haline getirilip içerisine (tulumun yünlü tarafına) peynir basılır. Rutubetli olmayan bir ortamda ağzı açılmadan 3-5 günde bir çevrilerek hava alması sağlanır. Peynir 2,5-3 ay sonra tüketime sunulur. 

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve tulumdan gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Tulum içinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı Beyaz
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Koyun derisinden gelen kendine has tat, koku ve aroması olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster