Küflü Deri Katık Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Kırık Beyaz

Peynirin Adı : Küflü Deri Katık Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Balıkesir/Kepsut/Bükdere Mahallesi
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, keçi sütü, yoğurt, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Yoğurt
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tencere, bez torba, keçi derisi (tulum)
Peynirin Üretimi :

Süt tencerede hafif ateşte kaynayıncaya kadar ısıtılır, köpürünce ısıtma sonlandırılır. 1 gece bekletilir ve kaymağı alınır. Tekrar ısıtılarak mayalama sıcaklığına (40-45 °C) getirilir. Önceden hazırlanan yoğurt ile mayalanır. Tencere üzeri bez ile örtülür. Mayalama süresi sonunda üstü açılır ve havalandırılır. Bez torbaya alınır. Bir gece bekletilir. Suyu uzaklaşan yoğurt başka bir kaba alınır ve tuz ilave edilir. Tekrar torbaya alınır ve 2-3 gün bekletilir. Kolay süzülmesi için bu işlem birkaç kez tekrarlanır. 10-15 gün boyunca bu işlem devam ettirilir. Elde edilen bu ürün iyice yoğurulur ve keçi (oğlak) derisi tulumlar içerisine alınır. Buzdolabı veya serin bir yerde 6 ay bekletilir. Bu süreçte küf oluşumu gerçekleşir ve uzun süre bozulmadan deri tulum içerisinde saklanır. 

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Yoğurt kaynaklı bakteriler, ortamdan gelen küfler
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Keçi derisi (tulum)
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Kırık Beyaz
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Ağızda yağlı bir his bırakmalı, kendine has olgun ve ekşi peynir aroması bulunmalı, küf aroması hissedilmeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Makarna, kahvaltı
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster