Kalecik Basma Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz, tereyağı rengi

Peynirin Adı : Kalecik Basma Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Kalecik/ANKARA
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mart-Mayıs
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü veya inek sütü, peynir mayası, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Amerikan bezi, torba, kum, küp ya da plastik bidon, leğen, temiz bir taş
Peynirin Üretimi :

Öncelikle kuzu şirdeni temizlenip güneşte kurutularak ‘Damızlık’ adı verilen peynir mayası hazırlanır. Bunun için kundurun buğdayı su ile kaynatılır, süzülür. İçine şeker, kırmızı üzüm suyu, kekik konulur. Karışım 7-10 gün bekletilir. Elde edilen maya peynir yapımında kullanılır.

Süt sağılır sağılmaz içerisine hazırlanan maya eklenir. Sonra mayalanan süt kabının üzeri kapatılıp oda sıcaklığında 2-3 saat bekletilir. Pıhtı oluşunca başka bir kaba veya torbaya aktarılır. Ertesi gün kap veya torba içeriği bir süzme bezine dökülüp üzerine taş konarak süzmeye terk edilir. Her defasında bez değiştirilmek suretiyle süzme işlemi 2-3 kez tekrarlanır. Ertesi gün pıhtı ufalanıp serum kısmı akıtılır ve üzerine bölgeye özgü kaya tuzu eklenir. Peynir küplere yahut plastik kaplara basılır. Bu kaplar ağız kısmı temiz bir bezle sarıldıktan sonra güneş görmeyen ve serin bir yerde toprak içerisine ağzı kuma gelecek şekilde bir metre derinliğinde gömülür. Bu şekilde 3-6 ay olgunlaştırılır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Küp içinde kuma gömerek
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz, tereyağı rengi
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Orta tuzlu, tam yağlı ve hafif aromalı olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kalecik ekmeği, kalecik cevizli çöreği
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster