Ardanuç Karışık Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Ardanuç Karışık Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Ardanuç/ARTVİN
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 Ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, peyniraltı suyu, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Süt kazanı, süt makinesi, külek
Peynirin Üretimi :

 Bu peynir Civil peyniri ve Lor peynirinin karıştırılması ile yapılır. İnek sütü sağıldıktan sonra süzülüp soğumaya bırakılır daha sonra krema makinesinden geçirilerek yağı alınır. Yağsız süt kazana alınır ve 40-45°C’ye kadar ısıtılıp şirden kaynaklı peynir mayası ilave edilir ve ekşi peyniraltı suyu karıştırılarak 55 °C’ye kadar ısıtılarak süt topaklanmaya başlayınca karıştırılır ve el yardımı ile yoğrulur. Civil peynir yapımında olduğu gibi yoğrulan hamur kıvamındaki peynir kitlesi askılara alınarak uzaması sağlanır. Askılarda suyu iyice süzülmeye bırakılan peynir bir süre sonra alınarak didilir. Lor peyniri üretimi için; süt ilave edilen peyniraltı suyu bir kazanda sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynatma işlemi yüzeyde pıhtılaşma görülene kadar devam eder ve pıhtı görüldüğünde kaynatma işlemi sonlandırılır. Pıhtı kepçe ile toplanır ve tülbentten süzülür. Süzme işlemi ham peynirin üzerine baskı uygulanarak yapılır ve Lor peyniri üretimi tamamlanmış olur. Her iki peynir daha sonra karıştırılarak sıkı bir şekilde tahta varillere (külek) basılır ve 4 ay açılmadan dinlendirilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Sütten çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Külek adı verilen tahta varillerde serin gölge ve kuru bir ortamda kendi halinde bekletilerek
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Tel kadayıf benzeri lifli yapıda ve sarımsı renkte olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Beyaz patates ile birlikte tüketiliyor ayrıca kuymak yapımında kullanılıyor.
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster