Atlantı Dededağ Tulum Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Sarı

Peynirin Adı : Atlantı Dededağ Tulum Peyniri
Yöresel Adı : Atlantı Sarı Tulum Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Konya, Kadınhanı, Atlantı Mah.
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Haziran-Temmuz
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü veya koyun, keçi, inek sütü karışımı, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kalaylı kazan, ince gözenekli şile bezi, bastırık, tulum, şiş, çuvaldız, kum
Peynirin Üretimi :

Genel olarak haziran ayı başından itibaren hammadde sütün sağım miktarının azalıp, sütteki yağ oranının artmaya başladığı dönemde, sağılan süt kazanlarda ılık halde (sağım sıcaklığı) şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır. Mayalama sonunda pıhtı kırma, teleme işleme, baskılama işlemlerinin ardından süzülüp kesilen peynir hamurlarının (Kelle) 8-10 adedi bir araya getirilerek 1 hafta süreyle kendi peyniraltı suyunda bekletilir.

Kelle peynirler doğranarak, birlikte kalaylı kazanlarda 80-90 ºC’de haşlanıp sündürülerek kat kat kuzu, oğlak veya keçi tulumuna uygun miktardaki tuz ile birlikte yerleştirildikten sonra baskı ile sıkılaştırılır. Peynir tulumları dışardan iğne veya çuvaldız ile değişik yerlerinden delindikten sonra bastırık denilen bez örtü ile birlikte kum üstüne konulur. Peynirleri serin tutmak için tulumların üzerleri bastırık ile gündüzleri örtülür, geceleri açılır. Örtüler, gündüz peyniri soğuk tutmayı sağlar. Bu süreçte peynirin kalan suyu da süzülmüş olur. Daha sonra soğuk hava deposuna alınan Tulum peynirleri 3 ay bekletilip satışa / tüketime sunulur.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Bastırık ve soğuk hava deposunda deri tulum içerisinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarı
Peynirin Yapısı :
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Kaşar gibi kaynatılan bir peynir olduğu için parçalanmaz-ufalanmaz. Ayrıca deri tulumun kendine has aroması var.
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Fırında börek ve kahvaltı
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

En çok 45 g (1)

Yağ, toplam

En az 35 (KM) g (1)

  • (1) Atlantı Dededağ Tulum Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/5d718e02-25c0-4595-8364-9a009264ec7a.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster