Akpınar Tulum Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yarım Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Beyaz, Açık Sarı

Peynirin Adı : Akpınar Tulum Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Akpınar Mah. Selçuklu, KONYA
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs-Ağustos
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar :
Peynirin Üretimi :

Koyun sütünün 4/5’i hafif ısıtılarak yağı ayrılır, 1/5’lik kalan yağlı kısmı ile karıştırılır. Ticari maya ile mayalanarak 1 saat pıhtı oluşumu için  beklenir. Teleme ocağa konularak kaynatılır. Telemenin suyu yüzeye çıkar, teleme keselenir (süzme bezi). Kesenin üzerine taş konularak peyniraltı suyu uzaklaştırılır. Oluşan peynir el ile parçalanıp koyun deri tulumuna doldurulur ve sopa ile sıkıştırılır.Ağızları dikilentulumları mağaraya olgunlaşması için konulur ve üzerleri tuzlanır. Tulum peynirlerinin gündüz üzeri bez torbalarla kapatılır, gece saat 3 civarında açılır, sabaha karşı saat 5-6 civarında kapatılır. Sadece bu nedenle Haziran-Ekim döneminde peynirlerin üzerini açma kapama ve muhafaza için görevlendirilmiş kişiler bulunur. Böylece Ekim ayı sonuna kadar peynir olgunlaştırılır. Ekim ayı sonunda mağaradan tulum peynirler alınır. Soğuk hava şartlarında muhafaza edilerek tüketilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar)
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Mağarada 3-4 ay
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz, Açık Sarı
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Koyun deri tulumunda, beyaz, ufalanabilen, yağlı, mağarada olgunlaştırılan peynir
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, Börek, Çörek
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster