Gözlü Tulum Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Sarı

Peynirin Adı : Gözlü Tulum Peyniri
Yöresel Adı : Gözlü Tulum Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Konya, Sarayönü, Gözlü Mahallesi
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Haziran
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kalaylı kazan, ince gözenekli şile bezi, tulum, bastırık, şiş, çuvaldız, kum
Peynirin Üretimi :

Yağı alınmış koyun sütü kazanlarda ılık olarak şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır. Mayalama sonunda pıhtı kırma, teleme işleme, baskılama işlemlerinin ardından süzülüp kesilerek kelle adı verilen peynir telemeleri (somunları) oluşturulur. Kelleler 1 ay kendi peyniraltı suyunda bidonlarda bekletilir.  

 

Daha sonra kelle peynirler doğranarak, birlikte kalaylı kazanlarda 80-90 ºC’de haşlanıp sündürülerek kat kat kuzu, oğlak veya keçi tulumuna uygun miktardaki tuz ile birlikte yerleştirilir ve baskı ile sıkılaştırılır. Tulumlar dış kısmından iğne veya çuvaldız ile değişik yerlerinden delindikten sonra bastırık denilen bez örtü ile birlikte kum üstüne konulur. Üzerleri gündüzleri örtülür, geceleri açılır. Örtüler, gündüz peyniri soğuk tutmayı sağlar. Bu süreçte peynirin kalan suyu da süzülür. En fazla 1 ay bastırıklarda bekletilen Tulum peyniri küflenmesi için 3 ay soğuk hava depolarında bekletilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Soğuk hava deposunda tulum içerisinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Sarı
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği :
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Börek, çörek ve kahvaltı
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster