İnek sütü, yağlı- yağsız imansız peyniri ve süzme peyniri
Acısı peyniri, yağlı ve yağsız (imansız) peynir ile yoğurt karışımından
oluşmaktadır. Süt sağım ısısında iken 20 kg’lık süte 1 çorba kaşığı şirden kökenli
peynir mayası eklenir. Tencerenin dış kısmı kalın bir bez ile sarılır. 1-2 saat
dinlenmeye alınır. Kenarlarında ve üst yüzeyinde sarı su çıktığında bez torbaya
alınır. Üzerine 2-3 kg’lık ağırlıklar konulup 12 saat bekletilerek peyniraltı
suyu çıkarılır. Yağlı/yağsız imansız peyniri ve süzme yoğurt eşit miktarda karıştırma
kazanlarına alınıp tuz ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra 20 kg‘lık bez torbalara
basılıp sıkıştırılır. Peyniraltı suyunun çıkması için üstüne 40-50 kg’lık ağırlıklar
konur. 1- 2 saat bekletildikten sonra büyük bir bezin üzerine peynir
parçacıklar şeklinde serilir ve 5-10 gün süreyle bezin üstünde kurumaya
bırakılır. Süre sonunda 10 kg’lık deri ya da bez çuvallara sıkıştırılır.
Çuvallar serin bir yerde 5-6 ay olgunlaşmaya bırakılır.