Acısı Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Boz-beyaz

Peynirin Adı : Acısı Peyniri
Yöresel Adı : Bayat Peyniri/Acı Çökelek
Üretim Bölgesi/Şehir : Giresun ve köyleri
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Eylül-Ekim
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, yağlı- yağsız imansız peyniri ve süzme peyniri

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Karıştırma kazanı, çuval, ağırlık
Peynirin Üretimi :

Acısı peyniri, yağlı ve yağsız (imansız) peynir ile yoğurt karışımından oluşmaktadır. Süt sağım ısısında iken 20 kg’lık süte 1 çorba kaşığı şirden kökenli peynir mayası eklenir. Tencerenin dış kısmı kalın bir bez ile sarılır. 1-2 saat dinlenmeye alınır. Kenarlarında ve üst yüzeyinde sarı su çıktığında bez torbaya alınır. Üzerine 2-3 kg’lık ağırlıklar konulup 12 saat bekletilerek peyniraltı suyu çıkarılır. Yağlı/yağsız imansız peyniri ve süzme yoğurt eşit miktarda karıştırma kazanlarına alınıp tuz ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra 20 kg‘lık bez torbalara basılıp sıkıştırılır. Peyniraltı suyunun çıkması için üstüne 40-50 kg’lık ağırlıklar konur. 1- 2 saat bekletildikten sonra büyük bir bezin üzerine peynir parçacıklar şeklinde serilir ve 5-10 gün süreyle bezin üstünde kurumaya bırakılır. Süre sonunda 10 kg’lık deri ya da bez çuvallara sıkıştırılır. Çuvallar serin bir yerde 5-6 ay olgunlaşmaya bırakılır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve çevreden gelen mikroorganizmalar.
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Yüksek rakımda ya da soğuk havada, bez veya deri torba içerisinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Boz-beyaz
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : -
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster