Kızılören Koyun Tulum Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yarım Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Beyaz-açık sarı

Peynirin Adı : Kızılören Koyun Tulum Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Kızılören Mah., Selçuklu / KONYA
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs-Ağustos
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan (Haranı), seperatör, süzme bezi, keçi tulumu, baskı sopası
Peynirin Üretimi :

Peynir üretilecek koyun sütünün 4/5’inin yağı seperatörle ayrıldıktan sonra yağsız süt, kalan yağı alınmamış süt (1/5) ile karıştırılır. Mayalama sıcaklığına ısıtılan bu süte peynir mayası ilave edilerek 1 saat süreyle mayalanır. Oluşan pıhtı ocağa konularak kaynatılır. Peynir pıhtıları, peynialtı suyu yüzeyine çıktıktan sonra keselere(süzme bezi veya cenderebezi) doldurulur. Kese üzerine taş konularak serin bir yerde 1 gün bekletilir ve telemenin suyu (peyniraltı suyu)uzaklaştırılır. Oluşan teleme hamuru elle parçalanıp keçi deri tulumuna sopayla sıkıştırılarak doldurulur. Ağızları dikilen tulumlar mağaraya olgunlaşması için konulur. Mağaraya konulan peynir tulumlarının dış yüzeyi tuzlanır. Mağarada bulunan tulumların üzeri gündüz saatlerinde bez torbalarla kapatılıp gece saat 03:00 civarında açılır ve 05:00-06:00 civarında tekrar kapatılır. Sadece bu nedenle Haziran-Ekim döneminde peynirlerin üzerini açma kapama ve muhafaza için görevli kişiler bulunur. Bu şekilde Ekim ayı sonuna kadar peynir olgunlaştırılıp Ekim sonunda Koyun Tulum peynirleri mağaralardan çıkarılır. Bu aşamadan sonra peynirler soğuk hava deposu veya buzdolabında muhafaza edilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Mağarada deri tulumlar içerisinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz-açık sarı
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Keçi deri tulumu içinde olgun, yarı sert, yarım yağlı, ufalanabilen yapıdadır
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, börek, çörek
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster