Karaman Bez Tulum Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Açık sarı

Peynirin Adı : Karaman Bez Tulum Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Karaman
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tekne, cendere bezi, peynir öğütme makinesi, bez tulum, dolum makinası
Peynirin Üretimi :

Pişirme kazanlarına konulan süt, 55-56 ºC’de 30 dk. süreyle ısıtılır. Mayalama sıcaklığı olan 34-35 ºC’ye soğutularak 1,5 ton süte 150 g şirden kökenli peynir mayası olacak şekilde 1,5 saat süreyle mayalamaya bırakılır. Oluşan pıhtı kesilir, peyniraltı suyu uzaklaştırılır ve baskıya alınır. Baskı altında 1,5 saat bekletilir.  Baskıdan alındıktan sonra telemenin fazla suyunu atması ve uygun pH’ya gelmesi için oda sıcaklığında ertesi güne (24 saat) kadar bekletilir. Süre sonunda teleme tekrar kırılır ve % 2,5 tuz konularak iyice karıştırılır. Suyunu atması için 2 saat bekletilir ardından bez tulumlara sıkıca basılır. Bez tulum içine basılan telemenin içinde kalan son peyniraltı suyunun atılması için oda sıcaklığında 3 gün daha bekletilir. Olgunlaşması için soğuk hava deposuna konan peynirler 3 ay sonra tüketime hazır hale gelir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu :
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Soğuk hava deposunda bez tulum içerisinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Açık sarı
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Yenildiğinde ağızda dağılması, sert yapıda, az tuzlu, hafif sarı, yağlı tulum peyniri aromasına sahip olması
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Sıkma, Konya böreği
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster