Beşkuyu Yaylası Keçi Tulum Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz-kırık beyaz

Peynirin Adı : Beşkuyu Yaylası Keçi Tulum Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Mersin Anamur Uçarı Köyü Beşkuyu Yaylası
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 25 Nisan- 15 Eylül
Kullanılan Hammaddeler :

Keçi sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Saplık, kese, keçi tulumu, tığ, huni, pres mengene
Peynirin Üretimi :

Yaklaşık 100 L çiğ keçi sütü için 5 ml maya kullanılarak 45 dakikada pıhtı elde edilecek şekilde mayalama yapılır. Teleme kırılıp 30 dakika beklenir. Teleme keselere doldurulup asılarak 24 saat dinlendirilir. Peynire mengene kullanılarak 24 saat pres uygulanır. Her 3 saatte bir peynir kese içinde elle parçalanır ve preste tekrar sıkılır. Suyu tamamen uzaklaştırıldıktan sonra tezgâhta 500 g civarında tuz kullanılarak iyice karıştırılır. Peynirlerin doldurulacağı keçi tulumu suyla ıslatılır, yumuşadıktan sonra yıkanıp ters çevrilir. Bıçakla temizlenir. Peynir, huni ve saplık (5 cm genişliğinde uzun sopa) kullanılarak hazırlanan bu keçi tulumuna sıkıca doldurulur. Tulumun 30-40 yerinden tığlama (Şişleme) yapılarak 10 gün serin bir ortamda dinlendirilir. Peynirler 3-6 ay soğu hava deposunda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten, çevreden ve tulumdan gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Soğuk hava deposunda tulum içinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz-kırık beyaz
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği :
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, saç böreği, künefe, su böreği
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster