Küp Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Açık sarı

Peynirin Adı : Küp Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Esenyurt Mah./SİVAS
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs-Ekim
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, tuz, peynir mayası

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar :
Peynirin Üretimi :

Süt kaynatıldıktan sonra mayalama ısısına soğutulur. Peynir mayası ilave edilip üstüne temiz bir bez örtülerek 3-4 saat bekletilir. Oluşan pıhtı parçalara bölünerek 10-15 dakika süre ile haşlanır. Elde edilen pıhtı bez torbaya alınıp 10-15 saat süreyle baskı uygulanır. Baskı işlemi bitince oluşan teleme torbadan çıkarılarak, başka bir bez torbaya alınır. Bir hafta sonra doğrama işlemine geçilir. Bidonun dip kısmına tuz konup doğranan parçalar bidona elle sıkıca basılır. Bu işlem sırasında bidona belli aralıklarla tuz atılır. Bidonun ağız kısmı alta gelecek şekilde 2-3 gün bekletildikten sonra hava almasını engelleyecek biçimde toprak kum karışımı içine yarısına kadar gömülerek 2-3 ay olgunlaşmaya bırakılır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu :
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Mahzen, toprak içerisine bidon ağzı aşağı konarak
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Açık sarı
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Aroması, kokusu kendine has olmalı, ağızda dağılmalı, yarı sert, ufalanmış yapıda, açık sarı renkte
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Bazlama, yağlı katmer, makarlama
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

45.12 g (1)

Protein

19.22 g (1)

Yağ, toplam

29.35 g (1)

Tuz

4270 mg (1)

  • (1) Bulut, Ergin, D., & Koca, N. (2019). "Toprağa Gömerek Veya Buzdolabı Koşullarında Olgunlaştırmanın Sivas Küp Peynirinin Özellikleri Üzerine Etkisi". Gıda, 44(2), 248-259.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster