Aksaray Tulum Peyniri

Peynir Türü

Tulum, Küp, Çanak, Testi, Ahşap vb Materyallerde Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Aksaray Tulum Peyniri
Yöresel Adı : Tulum Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Merkez / AKSARAY
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 Ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir (şirden) mayası, çörek otu, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Proses tankı, mayalama teknesi, cendere bezi, kırma ve doğrama makinesi, tulum basma makinesi, deri tulum ve peynir bidonu
Peynirin Üretimi :



İnek sütü 65 ºC’de pastörize edilip proses tanklarına alınır. Mevsime göre 34-38 ºC’de mayalama sıcaklığına getirilen süt, 1 ton süte 100 g olacak şekilde şirden kökenli peynir mayası ile 1-3 saat (pH’ya göre) arasında mayalanır. Oluşan pıhtı kırılıp cendere bezlerinin serili olduğu tekneye aktarılır. Cendere bezleri katlanır ve üzerine baskı konularak 1,5-2 saatbaskıda bekletilir. Oluşan teleme parça parça kesilerek mayalama sıcaklığındaki suya konulup 10-12 saat bekletilir. Bu süre sonunda kırma makinesinde parçalanarak hidrolik pres altında 6 saat suyunu (peyniraltı suyu) vermesi için bekletilir. Tekrar kırma işlemi yapılır. Üzerine % 2-2,5 tuz ve bununla birlikte isteğe göre çörek otu konulur. İyice karıştırılıp tekneye alınır. Tulum karışımı basma makinesine aktarıldıktan sonra hava almayacak şekilde basınçlı olarak deri tuluma veya bidona basılır. Tulum veya plastik bidonlarda 2-3 ay olgunlaşmaya bırakılır.
Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Ürün pastörize olduğu için taze olarak da tüketilebilir. Fakat 2-3 ay bekletilerek olgunlaşması ve aroma oluşması sağlanır
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Tulum ve Bidon
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Beyaz renkteki ufalanabilen yağlı, olgun, sert Aksaray Tulum peyniri isteğe göre çörek otu ile de üretilmektedir.
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster