Malatya Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Malatya Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : MALATYA
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü (Mevsimine göre koyun ve keçi sütü), kalsiyum klorür, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Pastörizatör, mayalama tekneleri, salamura tekneleri, oluklu paslanmaz çelik baskı aparatı, kamış, süzme bezi (Üçgen biçimli süzek)
Peynirin Üretimi :

Tam yağlı çiğ inek sütü 82 °C’de pastörize edildikten sonra 45 °C’ye kadar soğutulur. Tekneye alınan süte kalsiyum klorür ilave edilip 10 L süte 1-2 g peynir mayası kullanılarak mayalanır. Oluşan pıhtı kesildikten sonra ön karıştırma yapılıp peynir altı suyu boşaltılır. Özel olarak yapılmış üçgen şeklindeki süzme bezlerine yaklaşık 500 g alınarak 1-3 saat baskıya alınır. Baskılama işleminden sonra peynir, peynir altı suyunda 75-85 °C’de 10 dakika haşlanır. Haşlanmış peynir süzme bezlerinin içinde kamışlar arasında veya oluklu paslanmaz çelik baskı aparatları arasında yaklaşık 1-2 saat baskıya alındıktan sonra süzme bezlerinden çıkarılarak %8-12 tuzlu salamura veya kuru tuzlama yapılır ve ambalajlama işlemine tabi tutulur. Peynir taze ya da kuru ve serin ortamda tutularak tüketime sunulur.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Yüzeyi oluklu şekilde olmalı, yerken dişler arasında gıcırdamalı, tavada kızartılabilmeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

54.3-57.0 g (1)

Yağ, toplam

18.8-20.8 g (1)

Tuz

4000-5200 mg (1)

  • (1) Malatya Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/67d3caf0-71c3-4fa5-a746-29d8d3d1883e.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster