İnek sütü, peynir mayası, tuz
Abaza peynir yapımında şirden peynir mayası kullanılır. Bunun için şirden temizlenip kurutulur ve peynir suyunda bekletilir. Sonra 7-10 gün tuzlama yapılarak kullanıma hazır hale getirilir. İnek sütü, yağı alınmadan ocakta kaynatılır. Maya tencerenin kenarlarından yavaş yavaş eklenerek 2-3 saat içinde sütün kesilmesi beklenir. Daha sonra oluşan pıhtı toplanır ve parçalara bölünür. El yakmayacak sıcaklıktaki suda, ocağın üstünde haşlama işlemi yapılır. Bilahare yapılacak örgü işlemini kolaylaştırmak için uzatılıp tekrar sıcak suya konur. Teleme iyice inceldiğinde ve uzama kabiliyeti kazandığında örme işlemi yapılır ve şekil verilir. Örme şekilleri farklı olmakla birlikte en yaygın olanı burgunun çevrilerek daire şeklinde yapılmasıdır. Örülen peynirlerin üstüne tuz ilave edilir ve taze olarak tüketilir. Yaklaşık 7-8 kg sütten 1 kg peynir elde edilmektedir.