Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarı

Peynirin Adı : Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peyniri
Yöresel Adı : Çerkez Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Örenşehir/Pınarbaşı
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs, Ekim
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir altı suyu, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Organik Asit
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Pişirme kazanı, peynir kalıbı, baskı, sepet, kevgir
Peynirin Üretimi :

Kaynamaya başlayan sütün içerisine ekşi peynir suyu bir kepçe yardımı ile kenarlardan azar azar dökülürek eklenir. Kesilmeye başlayan süt, peynir tortusu olarak üstte toplanmaya başlar. Süt tamamen kesilinceye kadar peynir suyu kenarlardan yavaş yavaş ilave edilmeye devam edilir. Bu işlem 5 ila 10 dakika kadar sürer. Sütün tamamı kesilip suyu yeşil renge dönünce yukarıda toplanan pıhtı, kevgir yardımı ile peynir sepetine konur ve baskıya alınır. Elle tutulabilir sıcaklığa geldiğinde sepetten alınan teleme ters çevrilip yeniden sepete konur. 1 gün sonra kalıptan çıkarılır ve tuzlaması yapılır. Bu şekilde 1 gün daha bekletilir. Kuzey rüzgârının olduğu yerde kurumaya alınır. Olgunlaştığında paketleme işlemi yapılır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Kuruma için rüzgârda bekletme, olgunlaşma için kilerde muhafaza
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarı
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Sarı, yarı sert kıvamda, gözeneksiz ve pürüzsüz, ağızda tam olarak dağılmalı, yağ tadı hissedilmeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

40.83-42.86 g (1)

Protein

20.29-24.03 g (1)

Yağ, toplam

28.3- 32.9 g (1)

Tuz

3410-3970 mg (1)

  • (1) Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/10e6332b-e30f-4dd1-aa9d-64313b3f0841.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster