Aksaray Tipi Tava Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Aksaray Tipi Tava Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Ortaköy, Aksaray
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Yıl boyu
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, kalsiyum klorür, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, separatör, tekne, tank, cendere bezi, branda, peynir tavası, delikli kase ve sepet, teneke
Peynirin Üretimi :

İnek sütü, 80 °C’de 5-10 saniye süreyle pastörize edildikten sonra sıcaklığı 45-47 ºC’ye düşürülerek cendere bezi ve naylon branda serili mayalama teknelerine alınır. Uygun mayalama sıcaklığına gelinceye kadar termometre ile kontrol edilir. Tekneye suda eritilmiş kalsiyum klorür pH 5,90-5,98 oluncaya kadar ilave edilir. 1 ton süte 45-48 ml arası peynir mayası eklenerek 1,5 saat süreyle mayalanması beklenir. Pıhtı kırma işlemi gerçekleştirildikten sonra tekne içerisindeki branda alınır. Cendere bezleri katlanarak şişlerle tutturulup kapatılması sağlanır. Peyniraltı suyunun ayrılması için 5-10 dakika beklenir. Teknelerdeki sular boşaltılarak teleme cendere bezi içinde bırakılır ve baskıya alınır. Ağırlık altında 5-6 saat bekletildikten sonra kesim işlemi yapılır. Kalıp halinde kesilen peynirler 8-10 bome arası pastörize salamurada 2 saat bekletilir. Tabanı süzgeç şeklinde delikli kâselere dolum yapılıp bu kâseler delikli sepetlere yerleştirilir. Burada 2 gün suyunu salması için bekletilir. Bu aşamadan sonra tam yağlı olanlar tavalara, talep olduğu takdirde yarım yağlı hazırlananlar ise tenekelere konulur.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Az tuzlu olması, ambalaj olarak gözenekli tavalarda satılması.
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, börek
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster