Ayvalık Kirli Hanım Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yarım Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Taze olarak beyaz ve yer yer sarı, kızarmış olan kısımları sütlü kahverengi

Peynirin Adı : Ayvalık Kirli Hanım Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Balıkesir /Ayvalık /Alibey Adası (Cunda)
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 Ay
Kullanılan Hammaddeler :

Tulum peyniri, Sepet peyniri,  peyniraltı suyu, tuz, limon tuzu, buğday unu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Organik Asit
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Krom kazan, karıştırma aparatı, peynir kalıbı
Peynirin Üretimi :

 Sütün yağı alınmadan üretilen Tulum, Sepet peynirlerinin peynir altı suyundan yapılır. 450 kg’lık kazanlara peynir altı suyu alınır, 80 °C’de bir avuç tuz ve 84 °C’ye geldiğinde 3 yemek kaşığı limon tuzu ilave edilerek kaynaması sağlanır. Pıhtı oluşunca 5 dakika boyunca kaynatılır. Sonrasında eleklerle lor kaplarına alınır. Kalıptan çıkarıldıktan sonra, dışında hafif küflenme oluşana kadar raflarda günlük olarak tuzlanıp ovalanır. Soğuk hava deposunda 20-30 gün dinlendirilir. Olgunluk kıvamına geldiğinde dışı isteğe göre buğday unu ile unlanıp 250 °C fırında kızarana kadar pişirilir.   

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Üretimde kullanılan hammadde ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Soğuk Hava Deposu Bekleme 4◦C
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Rengi : Taze olarak beyaz ve yer yer sarı, kızarmış olan kısımları sütlü kahverengi
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Çiğnendiğinde ağıza yapışan bir kıvamı olmalı, tuzlu olmamalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster