İnek sütü, inek-koyun sütü karışımı, peynir mayası, tuz
Mengen peyniri üretimi evlerde küçük kapasitelerle yapılmaktadır. Tülbent yardımıyla süzülerek tencereye alınan süt ağzı açık şekilde mayalama sıcaklığı olan 37 °C’ye getirilir. 10 litre süte 10 ml olacak şekilde evde hazırlanmış şirden kökenli peynir mayası kullanılarak üstüne suyu çıkana kadar 40-50 dakika mayalama işlemi yapılır. Sıcaklığını koruması için battaniye vb. ile sarılır. Mevsimine göre değişmekle birlikte 10 litre sütten yaklaşık 1,5 kg peynir elde edilmektedir. Oluşan pıhtı küp şeklinde kesilip 5 dakika dinlendirilir. Teleme tencere içerisinde düşük ateşte pıhtı toplanarak yoğrulur. Teleme parçaları 50 °C’ye kadar elle daha sonra kevgir yardımıyla 72 °C’ye kadar ısıtılarak bu sıcaklıkta 2 dakika bekletilir. Top haline getirilen teleme ortasından kesilerek kalıplarda tülbent ile sarılarak baskıya alınır. Üzerine ağırlık konulup 24 saat bekletilir. Kaya tuzu ile tuzlanan peynir buzdolabı koşullarında muhafaza edilir.