Mengen Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz, porselen beyazı

Peynirin Adı : Mengen Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Mengen, BOLU
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 Ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, inek-koyun sütü karışımı, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tülbent, tencere, peynir kalıbı, kevgir, termometre
Peynirin Üretimi :

Mengen peyniri üretimi evlerde küçük kapasitelerle yapılmaktadır. Tülbent yardımıyla süzülerek tencereye alınan süt ağzı açık şekilde mayalama sıcaklığı olan 37 °C’ye getirilir. 10 litre süte 10 ml olacak şekilde evde hazırlanmış şirden kökenli peynir mayası kullanılarak üstüne suyu çıkana kadar 40-50 dakika mayalama işlemi yapılır. Sıcaklığını koruması için battaniye vb. ile sarılır. Mevsimine göre değişmekle birlikte 10 litre sütten yaklaşık 1,5 kg peynir elde edilmektedir. Oluşan pıhtı küp şeklinde kesilip 5 dakika dinlendirilir. Teleme tencere içerisinde düşük ateşte pıhtı toplanarak yoğrulur. Teleme parçaları 50 °C’ye kadar elle daha sonra kevgir yardımıyla 72 °C’ye kadar ısıtılarak bu sıcaklıkta 2 dakika bekletilir. Top haline getirilen teleme ortasından kesilerek kalıplarda tülbent ile sarılarak baskıya alınır. Üzerine ağırlık konulup 24 saat bekletilir. Kaya tuzu ile tuzlanan peynir buzdolabı koşullarında muhafaza edilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : -
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz, porselen beyazı
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Gözeneksiz bir yapıya sahip olmalı, yerken gıcırdamalı, kızartıldığında dışı kızarıp içi sünmeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Hoşmerim, kedibatmaz, kaldırık dolması, su böreği
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

48.6 g (1)

Kül

3.57 g (1)

Yağ, toplam

19.05 g (1)

Protein

24.0 g (1)

Tuz

2190 mg (1)

  • (1) Mengen Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/07b8850e-812a-45ab-82ba-2586e6b4cf2d.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster