Giresun Çökelek

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yarım Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Kreme yakın beyaz

Peynirin Adı : Giresun Çökelek
Yöresel Adı : Çökelek
Üretim Bölgesi/Şehir : Giresun ve köyleri
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, ayran/yoğurt, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Ayran/yoğurt
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Ahşap yayık, bez, tahta kalıp, ağırlık, tencere
Peynirin Üretimi :

Yeni sağılmış inek sütü tencerede kaynayana kadar pişirilip mayalama ısısı olan 30-40 °C’ye kadar soğutulur. Tencere içerisindeki 5 L süte maya olarak yaklaşık 1 çay bardağı ayran/yoğurt konulur ve 12 saat boyunca üstü örtülü şekilde mayalanmaya bırakılır. Oluşan yoğurt geleneksel olarak tavana asılan ahşap (salıncak) yayıklarda yayıklanır. Günümüzde bu işlem için elektrikli yayık makinaları da kullanılmaktadır. Yayık makinasında yaklaşık 1 saatlik yayıklama işlemi sonrasında üste çıkan yağ kaşık ile toplanır, ayran ise bir kazana alınır. Ayran kaynama noktasına gelmeden kesilinceye (üst tarafı kar tanesi görüntülü, gözenekli, pelte şeklini almış olması) kadar ısıtılır. Soğuduktan sonra beze alınan çökelek, yuvarlak şekil alabilmesi için farklı kalıplara (2-3 cm kalınlıkta, 40 cm uzunluğunda, 8 köşeli tahta kalıp) konulur. Hava alacak şekilde, 5-6 kg ağırlık konularak suyunun süzülmesi beklenir. Serin havada 2 gün bekletilir. Bulunduğu ortamın güneşli ve rüzgârlı olması önemlidir. Bekleme sonunda çökeleğin kıvamı sert ve kuru olmalı, dış yüzeyinde nemlenme ve koku olmamalıdır. Yazın sıcaktan korumak için torbaya aktarılırken biraz tuz eklenmelidir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Rengi : Kreme yakın beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : -
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Tereyağı
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster