Erzurum Civil Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Lifli

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Erzurum Civil Peyniri
Yöresel Adı : Kerti Peynir
Üretim Bölgesi/Şehir : ERZURUM
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs başı- Ağustos sonu
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Peynir kazanı, soba veya çift cidarlı kazan, oklava, bidon, poşet
Peynirin Üretimi :

 Çiğ süt süzülüp soğutulur ve krema makinesinden geçirilerek yağı alınır. Birkaç saat oda sıcaklığında bekletilerek asitliği belirli bir dereceye kadar artırılan yağsız süt ısıtılarak, yaklaşık 40-45 °C’de iken çok az miktarda şirden kaynaklı peynir mayası ve ekşi peyniraltı suyu ilave edilip ilave edilip oklava ile karıştırılır. Karıştırdıkça peynir pıhtısı oklavanın etrafında toplanmaya başlar. Sıcaklık 55 °C’ye kadar geldiğinde pıhtı iyice toplanıp peyniraltı suyu yeşilimsi renk alır. Oklava etrafında toplanan pıhtı bir kaba alınarak elle iyice yoğrulur, sakız kıvamında ve sopa ile sündürüldüğünde kopmadığı anlaşılınca yatay olarak hazırlanmış paslanmaz çelik veya tahtadan yapılmış yüksek askılara asılarak kütle içinde tel tel (lif) yapı oluşması sonucu yağsız veya az yağlı telli bir peynir elde edilir. Bu peynir ‘Taze Civil peyniri’ olarak isimlendirilir. Peynir taze olarak tüketilebildiği gibi salamurada muhafaza edilerek, tuzlanarak sade basma olarak (uzunlamasına dilimler halinde) ve bazen de Lor peyniri ile birlikte basılarak olgunlaştırılmaktadır. Son zamanlarda vakum ambalajlanarak da satılmaktadır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Lifli
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Tel kadayıf benzeri lifli yapıda olmalı, rengi sarımsı olmalı, Civil peynirini diğer tel peynirlerden ayırt eden en önemli özelliği ızun tel yapısından kaynaklanmaktadır.
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltıda, tereyağı
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

En çok 68 g (1)

Protein

32.5 g (2)

Yağ, toplam

En çok 3 g (1)

Tuz

En fazla 2000 mg (1)

  • (1) Erzurum Civil Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/d77bfcde-2cb4-4a80-9e0a-37cfc71c380f.pdf)
  • (2) Hastaoğlu, E., Erdoğan, M., & Işkın, M. (2021). Gastronomi Turizmi Kapsamında Türkiye Peynir Çeşitliliği Haritası. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(3), 1084-1113.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster