Peynirin Adı : Gümüşhane Deleme Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Gümüşhane
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler : İnek sütü
Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Kendiliğinden asitlendirilerek ve ısıtmayla
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, krema makinesi, süzme torbaları, bidon
Peynirin Üretimi : Sağım
sıcaklığındaki sütün yağı krema makinesi ile alınır. Yağsız süt soğumaya
bırakılır ve 1-4 gün arası dinlendirilerek asitliğinin yükselmesi beklenir.
Asitliği yükselen süt böylece kendi halinde pıhtılaşmış olur. Pıhtılaşan süt
kazana alınır ve ısıtılarak kestirme işlemi yapılır. Çökelen kısım süzme
torbalarına alınır. Çökelek tekrar kazana alınır ve iki katı kadar yağlı süt
ile bir miktar su eklenir ve ısıtılır. Kazandaki bu karışım sürekli
karıştırılır ve hamursu kıvam elde edilir. Hamur kıvamındaki ürün ayrılarak
alınır ve tuz eklenerek yoğrulur, şekil verilir. Plastik bidonlara sıkıca
basılır.
Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Hafif asidik tatta olmalı ve eriyebilmeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :