Zonguldak Manda Köy Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözenekli

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Kar beyazı

Peynirin Adı : Zonguldak Manda Köy Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Çaycuma, ZONGULDAK
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mart-Ekim
Kullanılan Hammaddeler :

Manda sütü, şirden kökenli peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir mayası ve organik asit
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tencere, tel, kalıp, süzgeç
Peynirin Üretimi :

Aynur ÇAKAR’dan alınan peynir yapım yöntemi:

Manda peyniri yapımı için süt önce kaynatılır. Ocağın altı kısılarak süt buharı gitsin diye 6-7 defa savrulur. Daha sonra içine bir çay bardağı elma sirkesi ve bir yemek kaşığı limon suyu katılarak sütün kesilmesi sağlanır. Bu ara ocağın altı kısılmadan sütün pıhtılaşması beklenir ve oluşan pıhtı on dakika daha kaynatılır. Sıcakken hemen şekil alması için bir süzgecin içine temiz bir tülbent koyup teleme üzerine boşaltılır. Suyu süzüldükten sonra şekil verilir ve üstüne ağırlık konup 3-4 saat bekletilir. Sonra peynir kaya tuzu ile kaplanır. Kaplanacak tuz miktarı isteğe bağlı olarak az veya çok olabilir. Bir başka tuzlama yöntemi olarak, peyniraltı suyuna üç dört yemek kaşığı kaya tuzu ilave edilip peynir bu suyun içinde 2-3 gün bekletilir. Tuzlama işleminden sonra peynir tüketime hazırdır.

 

Betül KIRMIZI’dan alınan peynir yapım yöntemi:

Manda sütü 60 °C’ye ısıtılıp mayalama ısısına getirildikten sonra şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır. Yaklaşık 12 kg sütten 2 kg peynir çıkmaktadır. Oluşan pıhtı kırılıp 70-75 °C’de haşlama işlemine tabi tutulur. Haşlanmış teleme telli süzgeçte baskılanır. Birkaç saat baskıda kaldıktan sonra arkası önü tuzlanarak kalıplara konulur. Kalıplarda 1-2 gün bekletildikten sonra taze olarak tüketime sunulur.
Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Kar beyazı
Peynirin Yapısı : Gözenekli
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Görünümü beyaz olmalı, sert yapıda olmalı, manda sütü kokusu hissedilmeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster