Peynirin Adı : Zonguldak Manda Köy Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Çaycuma, ZONGULDAK
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mart-Ekim
Kullanılan Hammaddeler : Manda sütü, şirden kökenli peynir mayası, tuz
Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir mayası ve organik asit
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tencere, tel, kalıp, süzgeç
Peynirin Üretimi : Aynur ÇAKAR’dan alınan peynir yapım
yöntemi:
Manda
peyniri yapımı için süt önce kaynatılır. Ocağın altı kısılarak süt buharı
gitsin diye 6-7 defa savrulur. Daha sonra içine bir çay bardağı elma sirkesi ve
bir yemek kaşığı limon suyu katılarak sütün kesilmesi sağlanır. Bu ara ocağın
altı kısılmadan sütün pıhtılaşması beklenir ve oluşan pıhtı on dakika daha
kaynatılır. Sıcakken hemen şekil alması için bir süzgecin içine temiz bir
tülbent koyup teleme üzerine boşaltılır. Suyu süzüldükten sonra şekil verilir
ve üstüne ağırlık konup 3-4 saat bekletilir. Sonra peynir kaya tuzu ile
kaplanır. Kaplanacak tuz miktarı isteğe bağlı olarak az veya çok olabilir. Bir
başka tuzlama yöntemi olarak, peyniraltı suyuna üç dört yemek kaşığı kaya tuzu ilave
edilip peynir bu suyun içinde 2-3 gün bekletilir. Tuzlama işleminden sonra
peynir tüketime hazırdır.
Betül KIRMIZI’dan alınan peynir
yapım yöntemi:
Manda sütü 60 °C’ye ısıtılıp mayalama ısısına
getirildikten sonra şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır. Yaklaşık 12 kg
sütten 2 kg peynir çıkmaktadır. Oluşan pıhtı kırılıp 70-75 °C’de haşlama işlemine
tabi tutulur. Haşlanmış teleme telli süzgeçte baskılanır. Birkaç saat baskıda
kaldıktan sonra arkası önü tuzlanarak kalıplara konulur. Kalıplarda 1-2 gün
bekletildikten sonra taze olarak tüketime sunulur.
Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Kar beyazı
Peynirin Yapısı : Gözenekli
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Görünümü beyaz olmalı, sert yapıda olmalı, manda sütü kokusu hissedilmeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık