İnek sütü, peynir mayası, tuz
Çiğ süt alınır. Tülbent
yardımıyla süzülür. Sütün yağı alınmaz. Ocakta çiğ süt 45-50 °C‘ye kadar
ısıtılır. Daha sonra şirden
kökenli peynir mayası katılır (10 kg süte bir tatlı kaşığı kadar). Maya
katıldıktan sonra soğumasını beklemeden odun ateşinin önünde tencereyi
çevirerek teleme oluşana kadar çevrilir. Teleme dibe çökünce süzme beziyle
ayrılıp baskı ile süzülmesi sağlanır. Mevsime göre 8-10 saat baskı altında tutulur. Süzdürme işlemi süzgeçli kalıp
içinde gerçekleştirilir (25 cm çapında yuvarlak bir süzgeç). Süzme işleminden
sonra isteğe bağlı olarak tuzlu ya da tuzsuz şekilde +4 °C’de buzdolabında
soğumaya bırakılır. 1-2 gün sonra sertleştiği zaman tüketime hazır hale gelir.