Yüksekova Çirek (Lavaş)Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Kremsi Beyaz

Peynirin Adı : Yüksekova Çirek (Lavaş)Peyniri
Yöresel Adı : Çirik
Üretim Bölgesi/Şehir : Yüksekova/HAKKARİ
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Haziran – Temmuz - Ağustos
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun, inek sütü

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, süzgeç, torba (tülbent), kepçe, kevgir
Peynirin Üretimi :

Çiğ süt süzülerek tanka alınır ve sağım sıcaklığına 32-34 oC’ye ısıtılır. Bu sıcaklıkta sütün asitliğine göre 40-60 dakika içerisinde pıhtı oluşumunu sağlayacak miktarda şirden mayası ile mayalanır. Oluşan pıhtı kırılır ve kırılan pıhtı kepçe yardımıyla bez torbalara alınarak eğimli bir yüzey üzerine konulur.  Torbaların üzerine ağırlık konularak 5-6 saat bekletilir ve uzaklaştırılan su kazanda toplanır. Bez torbadan çıkarılan peynirler oda sıcaklığında pH değeri 4.9-5.2 oluncaya kadar fermantasyona bırakılır. Peynirler dilimlenerek 80-82 oC sıcaklıktaki % 5 tuzlu suda 5-6 dakika haşlanır. Haşlanan teleme süzgeç yardımıyla düz bir yüzeye alınarak elle yufka tarzında açılır. Kazanda toplanan peyniraltı suyu kaynatılarak 30 dakika beklenir ve süzülür. Elde edilen lor peyniri bez torbalara alınır üzerine ağırlık konularak 24 saat süreyle süzülür. Torbalardan çıkan lor peyniri hafif tuzlu suda sulandırılarak bulamaç haline getirilir. Hazırlanan bulamaç, yufka şeklinde açılmış peynirin iki yüzüne sürülerek rulo şeklinde katlanır. Son şekli verilen peynirler oda sıcaklığında 20 dakika soğumaya bırakılır. Soğuyan peynirler streç filme sarılır ve 1 kilogramlık plastik ambalajlara konulduktan sonra taze veya kısa bir bekleme süresinden sonra (10 gün) tüketilir.



Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Kremsi Beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Kaymak tadında, tuzsuz ve rulo halinde sarılı olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

53.08 g (1)

Kül

3.27 g (1)

Protein

20.06 g (1)

Yağ, toplam

21.69 g (1)

Tuz

2.81 mg (1)

  • (1) Yüksekova Çirek Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/b9e3608c-2826-47c3-a2bd-c13a82f7ef4e.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster