Gilik Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Gilik Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Mesudiye/ORDU
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 Ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Paslanmaz çelik tekne, tülbent veya süzgeç, pıhtı kırma aparatı
Peynirin Üretimi :

Çiğ süt, 3×1 metrelik mayalama teknesine tülbent ya da süzgeç yardımıyla süzülüp 35 °C ye kadar ısıtılır. 1 ton süte 55 g olacak şekilde ticari peynir mayası katılıp 4-5 kez karıştırılarak 45 dakika bekletilir. Oluşan teleme peynir kesici (kırıcı) ile kırıldıktan sonra 10 dakika dinlendirilir. Kaya tuzu ile hazırlanan 8 bome tuzlu su 90 °C sıcaklığa getirilip kırılan telemenin üzerine dökülür. Teknedeki su sıcaklığı 70 °C olana kadar ısıtılır. Telemeler 50×50 cm tülbentlere sarılıp el ile sıkılır. Sıkılan peynirler krom tezgâha alınır. Üzerine büyük bir krom tepsi konulur. Tepsi üzerine yan yana 20 tane olacak şekilde 10 kg peynire 100 kg ağırlığında 2 tane su dolu güğüm konulur. 20 dakikalık süzülme işlemi sonunda peynirler sarıldıkları tülbentten çıkarılıp tekrar tezgâha konulur. Her biri 500 ila 700 g olan peynirler tavan vantilatörü ile 2 gün kurumaya bırakılır. Hemen tüketilecek ise 2 gün sonra vakumlu paketleme işlemi yapılır. Ambalajlanan ürünler  kış aylarında +4 °C buzdolabında yaz aylarında -3 °C soğuk hava deposunda raflara kaldırılıp 6 ay muhafaza edilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : -
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Tam yağlı, tuzsuz ve gözeneksiz olmalı, taze olarak yenildiğinde ağızda dağılmalı ve yumuşak olmalı, bekledikçe sertleşmeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılıklar
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster