İnek sütü
Krema makinasında yağı alınan süt ısıtılır ve şirden kökenli peynir mayası eklenerek mayalanır. Sürekli karıştırılır ve yüzeyde pıhtı oluşumu görününceye kadar karıştırmaya devam edilir. Pıhtı görüldükten sonra süt soğumaya bırakılır. Süt soğuduktan sonra (eli yakmayacak kadar) pıhtı alınmadan olduğu yerde el ile yoğrulur. Öbek öbek pıhtı dışarı alınır ve çubuklara asılır. Uzayan kısımlar tekrar tekrar asılarak iyice kuruması sağlanır. Kurutulduktan sonra lif lif olan peynir taze olarak veya olgunlaştırılarak tüketilir. Olgunlaştırılmaya bırakılacak peynirler tek başına (sade) veya yağsız lor peyniri ile birlikte teneke veya plastik bidonlara basılarak serin bir yerde 2-3 ay olgunlaştırmaya bırakılır.