Bayburt Civil Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Lifli

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Bayburt Civil Peyniri
Yöresel Adı : Çeçil
Üretim Bölgesi/Şehir : Bayburt, Erzurum, Gümüşhane
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs- Ağustos
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Isıtma kazan, krema makinesi, askı çubuklar
Peynirin Üretimi :

 Krema makinasında yağı alınan süt ısıtılır ve şirden kökenli peynir mayası eklenerek mayalanır. Sürekli karıştırılır ve yüzeyde pıhtı oluşumu görününceye kadar karıştırmaya devam edilir. Pıhtı görüldükten sonra süt soğumaya bırakılır. Süt soğuduktan sonra (eli yakmayacak kadar) pıhtı alınmadan olduğu yerde el ile yoğrulur. Öbek öbek pıhtı dışarı alınır ve çubuklara asılır. Uzayan kısımlar tekrar tekrar asılarak iyice kuruması sağlanır. Kurutulduktan sonra lif lif olan peynir taze olarak veya olgunlaştırılarak tüketilir. Olgunlaştırılmaya bırakılacak peynirler tek başına (sade) veya yağsız lor peyniri ile birlikte teneke veya plastik bidonlara basılarak serin bir yerde 2-3 ay olgunlaştırmaya bırakılır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Üretimde kullanılan hammadde ve çevreden gelen mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Teneke veya plastik bidon
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Lifli
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Yağsız olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

49.27 g (1)

Kül

9.87 g (1)

Protein

27.71 g (1)

Yağ, toplam

8.66 g (1)

Tuz

8610 mg (1)

  • (1) Arslaner, A., & Salık, M. A. (2020). "Bayburt Civil Peynirinin Bazı Kimyasal, Biyokimyasal Ve Mikrobiyolojik Özellikleri İle Mineral Ve Ağır Metal İçerikleri". Gıda, 45(3), 433-447.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster