Pestigen Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Kremsi

Sertlik Derecesi

Yumuşak

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Pestigen Peyniri
Yöresel Adı : Deftir, Keşk, Bastıgan
Üretim Bölgesi/Şehir : Elazığ, Tunceli, Muş ile Bingöl merkez köyleri ve ilçeleri
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Nisan ile Kasım sonlarına kadar üretilse de en çok Nisan Temmuz ayları arasında yapılmaktadır
Kullanılan Hammaddeler :

Keçi sütü (Koyun ve inek sütü de kullanılabilir), maya olarak ev yoğurdu, kaya tuzu 

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Yoğurt mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Süzme bezi, kaynatma kazanları, bidonlar ya da deri tulum
Peynirin Üretimi :

Çiğ keçi sütü süzüldükten sonra kaynatılır ve mayalama sıcaklığı olan 40-45 °C’ye soğutulur. Bu sıcaklıkta süte yoğurt mayası katılır ve mayalanmaya bırakılır. Oluşan yoğurtlar yayık makinalarında yayıklanır ve elde edilen tereyağı alınarak uzaklaştırılır. Ayran büyük ve geniş bir plastik leğen içinde bez torbalara alınır ve suyunun süzülmesi ve ekşimesi için yaklaşık 10 gün kadar bekletilir. Günlük üzerine ilaveler yapılır ve torbanın dış kısmı her gün temizlenir. Sonrasında büyük kazanlara alınır ve karıştırılarak kaynatılır. İçerisine tuz konularak iyice karıştırıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Elde edilen akışkan olmayan, krema tarzı, kıvamlı ürün tekrardan bez torbalara alınır ve 1-2 gün boyunca süzülmesi sağlanır. Artık koyu bir kıvam almış olan peynir, şeffaf plastik bidonlara hava almayacak şekilde sıkıca basılır. Pestigen peyniri (Deftir)  hemen tüketilebileceği gibi bir ay bekletildikten sonra da tüketilebilir. Genelde kış aylarında tüketilmesi tercih edilir. İçinde bulunduğu ambalaj değiştirilmeden 2 yıl kadar, serin bir yerde olması koşuluyla, bozulmadan kaldığı söylenmektedir. Çok eski zamanlarda deri tulumlar içinde saklansa da günümüzde şeffaf plastik bidonlara doldurularak satılmaktadır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Kremsi
Peynirin Sertlik Derecesi : Yumuşak
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Sürülebilir yumuşak kıvamda, homojen yapıda, yağ oranı düşük ve beyaz renkte olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Tereyağı ve taze ekmekle daha çok kahvaltılarda tüketilir.
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster