Sunmuş Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Yazın sarı, kışın beyaz

Peynirin Adı : Sunmuş Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Ortaova (Alaala) Köyü /Merzifon/AMASYA
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Torba, ağırlık, kalıp, kazan
Peynirin Üretimi :

Çiğ süt tülbent bez ile kabaca süzülür. Sütün sıcaklığı bakır kazanda 37 °C’ye getirilir. Süt, 20 L plastik kovaya alınıp içerisine 5 ml peynir mayası eklenip karıştırılır. Plastik kovalar sıcaklığını hemen kaybetmemesi için battaniye ile örtülür. Sütün üzerine yeşile çalan suyu çıkana kadar kışın 2 saat, yazın 30 dk bekletilir. Teleme yaklaşık 100-220 kg’lık şeffaf torbalara aktarılır. Torbaların üzerine 50-75 kg ağırlığında taştan oluşan blok baskılar konulur ve 3-5 saat süzülür. Buradan metal kalıpta (1x1 m) dikdörtgen prizma şeklinde kesilir ve plastik kovalara konulup ağızları kapatılır. Bu şekilde yaklaşık 10-15 saat bekletilir. Bu işlemde peynirde asitlik gelişir ve pirinç tanesi şeklinde gözenek oluşumu sağlanır.  Teleme uygun kalınlıkta ve ağırlıkta kesilir. Kesilen parçalar 75 °C’lik suya atılır ve homojen yumuşaklıkta olana kadar karıştırılır. Kepçeyle başka bir kazana alınıp yoğrulur. İçerisine 1 kilograma 4 gram gelecek şekilde tuz ilave edilip karıştırılır. Top şeklinde katlanarak yuvarlak kalıplara alınır. Burada 10-15 saat soğumaya bırakılır. Peynirler 4 °C’de 3-4 gün olgunlaşması için bekletilir ve tüketime sunulur. 

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Yazın sarı, kışın beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : -
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Tost
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster