İnek sütü, peynir mayası
Çiğ sütün yağı, geleneksel olarak büyük kaplarda bekletilmesi ile üstte kalan kaynağın kepçe yardımıyla toplanması usulüyle ayrılmaktadır. Son 50 yıldır da krema makineleri kullanılmaktadır. Yağı alınan süt, tencerede iki ya da üç gün oda sıcaklığında (21°C / 22°C) bekletilerek ekşitilir (Üreticiler bir veya iki ineği olduğu için yeteri miktarda süt tek seferde elde edilemediğinden, hem süt miktarını arttırmak için ikinci veya üçüncü parti sütün gelmesi beklenmekte hem de bu arada bekleyen sütün ekşimesi sağlanmaktadır). Bekleyerek asitliği gelişen süte ilave edilen taze süt tencere içinde ısıtılıp içerisine peynir mayası ilave edilir. Kaynama sıcaklığına ulaşılmadan süt sürekli karıştırılarak 60°C’de yarım saat ısıl işlem uygulanır. Teleme halini alan süt bez tülbent yardımı ile süzgeçten geçirilerek süzülür ve süzgece alınıp iki saat bekletilir. Bu sürenin sonunda tüketime hazır hale gelen peynir buzdolabında saklanır.