Pertek Tandır Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Pertek Tandır Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Pertek/TUNCELİ
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, şirden kökenli peynir mayası, tuz 

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Süzme (Cendere) bezi, bidon, baskı için ağırlık
Peynirin Üretimi :

İnek sütü 75 °C’de 5 dakika pastörize edildikten sonra mayalama sıcaklığı olan 30-35 °C’ye soğutulur. Bu sıcaklıkta yaklaşık bir saat içerisinde pıhtı oluşumu sağlayacak miktarda şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır. Daha sonra oluşan pıhtı kırılır, süzme (cendere) bezlerine alınır ve suyunun uzaklaşması için 2 saat baskıda bekletilir. Baskıdan alınan peynir küp şeklinde kesilerek 65 °C sıcaklıktaki suda10 dakika bekletilir. Sonrasında peynirler soğuk suya alınarak soğutulur, yıkanır ve bidonlara yerleştirilir. 85 °C’de ısıtılıp soğutulmuş ve 12 bomeye ayarlanmış salamura peynir dolu bidonlara konarak ağızları kapatılır. Peynir taze olarak tüketilebilmektedir ancak tat ve yapısını koruması için salamurada satılmaktadır. Bu şekilde uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi mümkün olmaktadır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : -
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Çiğneme esnasında ağızda gıcırdama (kıyır kıyır (gırç) )sesi gelmeli, dağılmayan yapıda ve kokusuz olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık diğer gıdalar
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster