Tel Peyniri (Kayseri/Sarız)

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Lifli

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Tel Peyniri (Kayseri/Sarız)
Yöresel Adı : Tel Teli Peynir
Üretim Bölgesi/Şehir : Sarız/KAYSERİ
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Haziran-Ağustos
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Krema makinesi, ağaç kaşık (çamçak), bidon
Peynirin Üretimi :

İnek sütü 36 °C’ye getirildikten sonra krema makinesinde yağı ayrılır. Oda sıcaklığında 20 kg yağsız süte 1 çay kaşığı olacak şekilde maya ilave edilerek 6 saat süreyle mayalanmaya bırakılır. Bu arada ekşime meydana gelir. Çökelek gibi olan teleme torbaya konulur. Kendi halinde yaklaşık 1-2 saat süzülmeye bırakılır. Süzüntü atılmaz, sobanın üzerinde ısıtılmaya devam edilir. Teleme ısınan bu süzüntünün içine atılır ve hamur gibi yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar bu işleme devam edilir. Hamur süzüntünün içinde elle çekilerek uzatılır ve sürekli sekiz şekli verilerek işleme devam edilir. Hamur süzüntünün içerisinden çıkarılmadan uzun makarna boyutuna gelene kadar bu işleme devam edilir. Teller, birbirine yapışmaması için soğuk su içerisine daldırılır. Soğuk suyla yıkanan teleme tuzlanıp bir müddet bekletildikten sonra 20 cm uzunlukta kesilir. Kesilen parçalar diğerleriyle bağlanır. Bidonlara basılan ürün yemeye hazır hale gelmiştir. Bir yıl boyunca bozulmadan tüketilebilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Lifli
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Kadayıf benzeri lifli yapıda olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Tereyağı, tereyağında yumurta
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster