Kafkas Çoban Peyniri

Peynir Türü

Isıl İşlem Görmüş Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözenekli

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı

Peynirin Adı : Kafkas Çoban Peyniri
Yöresel Adı : Alp Kafkas Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Boğatepe/KARS
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

Süt, peynir mayası, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Bakır kazan, harbi, toka, kalıplar, cendere bezi, baskı
Peynirin Üretimi :

Proses tankına süzülerek alınan süt, 35°C’ye ısıtılarak 40 dakikada pıhtılaşacak kadar şirden kaynaklı peynir mayası ile mayalanır. Oluşan pıhtı ahşap kesiciler ile parçalanır, harbi ile ufalanır. Yaklaşık 30 dakika toka yardımıyla karıştırılır. Bu aşamada ısıtılmaya başlanır ve 40 dakikada yaklaşık 55°C’ye kadar ısıtılır. Isıtma sırasında ortalama 800 litreye 1,5 kg olacak şekilde kaya tuzu eklenir ve karıştırılır. Uygun kıvama gelen peynirler (taneler avuçta sıkıldığında birbirlerine yapışmalı, ovulduğunda dağılmalıdır) kendine özgü kalıplara alınır ve demir ağırlık ile baskıya alınır. 10-12 saat baskıda kalan peynir çıkarılarak kuzey rüzgârı alan serin bir odada 2 gün dinlendirildikten sonra tuzlu su havuzuna alınarak 24 saat bekletilir. Havuzdan çıkarılan peynir 28-30 °C’deki %80-90 nemli sıcak depoya alınır. Burada 2 gün aralıklarla ters düz edilerek kaya tuzu ile üst yüzeyleri tuzlanır. Bu sırada peynir yüzeyinde nem oluşursa silinerek kurutulur. Yaklaşık 7-10 gün bu depoda bekletilen peynir, soğuk odaya alınır ve yaklaşık 20-30 gün sonra tüketime hazır kale gelir.



Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Bakteri ile
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Depo
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı
Peynirin Yapısı : Gözenekli
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Kendine has aroması ve kokusu olması, Kars Kaşarına benzer yapıda ancak küçük küçük gözenekli olması, mat sarımsı renkte olması
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster