Uşak Köy Peyniri

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yarım Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yumuşak

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Uşak Köy Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : UŞAK
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, kalsiyum klorür, peynir mayası, tuz,

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tekne, karıştırma çubuğu, branda, cendere bezi, tülbent süzme bezi, bıçak
Peynirin Üretimi :

Süte 85oC’ de 15 dakika ısıl işlem uygulanır. Mayalama sıcaklığı olan  42–45oC’ye soğutulur ve mayalama için peynir teknelerine gönderilir. Süt miktarı dikkate alınarak kalsiyum klorür ilave edilir. Maya kuvveti testi yapılarak eklenecek maya miktarı hesaplanır ve süte eklenerek mayalama işlemi gerçekleştirilir.Mayalama sonrası pıhtı oluşumu takip edilir. Pıhtı karıştırma çubukları ile kırılır ve peyniraltı suyunun ayrılması için 15–20 dakika bekletilir. Teknede pıhtının çökmesi ve peyniraltı suyunun yüzeye çıkmasının ardından teknede serili olan tek kullanımlık branda çıkartılır, cendere bezinin iki ucu şişle birleştirilir. Peynir teknesinin vanaları açılır ve peyniraltı suyu boşaltılır. Teleme 10–15 dk sonra tülbent süzme bezi içerisine aktarılır, tülbentin köşeleri sıkıca kıvrılarak teknelerin içerisine konulur ve gramaja göre baskı ağırlığı ve bekleme süresi belirlenir. Her bir tülbent süzme bezi içindeki peynirler 4 eşit parçaya bölünür ve üzerlerine çeşme suyu ilave edilip yarım saat su içerisinde bekletilir. Peynirler kovalara alınarak içerisine %16-18 bome arasında hazırlanmış salamura eklenir ve kapakları kapatılarak depoda bekletilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yumuşak
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Gözeneksiz olmalı, kırılmadan dilimlenebilir olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster