Bayramiç Peyniri

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Bayramiç Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Çanakkale
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mart-Eylül
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, keçi sütü, inek sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Çift cidarlı kazan, paslanmaz çelik tekne, kesme telleri, baskı sistemleri
Peynirin Üretimi :

 Kaz dağları bölgesindeki üreticilerden toplanan süt, yağı alınmadan 65-66 °C’de 10 dakika ısıtılır. Mayalama sıcaklığı olan 34-35 °C’ye soğutulan süt şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır. 1-1,5 saat süreyle pıhtı oluşması beklenir ve pıhtı kırma telleriyle pıhtı kırılır. 15-20 dakika peyniraltı suyunun ayrılması için beklenilerek bu su sonrasında süzülür. Teleme baskıya alınır ve 1-1,5 saat bu işlem gerçekleştirilir. Telemeye kesilerek şekil verilir ve 14 bome tuzlu salamurada 1 gece bekletilir. Teknelerden peynir tenekelere alınarak 2 gün daha bekletilir. Bekleme sırasında oluşan suyu süzülerek 8 bome salamura ile tenekeler kapatılır.  Olgunlaşma en az 7-8 ay 4 °C’de gerçekleştirilir. Tenekeler sonrasında açılarak vakumlu ambalajlarda peynirler satışa sunulur.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Üretimde kullanılan hammadde süt ve çevreden gelen mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Salamura
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Kırılgan olmayan sertlikte, koyun ve keçi sütünden gelen yoğun aromada olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster