Aybastı Köy Peyniri

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Kış mevsiminde beyaz, yaz mevsiminde sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Aybastı Köy Peyniri
Yöresel Adı : Köy Peyniri
Üretim Bölgesi/Şehir : Aybastı/Ordu
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tencere, tülbent, süzgeç, kaşık, ağırlık, plastik bidon
Peynirin Üretimi :

 

 

Çiğ süt tülbent yardımıyla plastik kovaya süzülür. Çelik tencereye aktarılıp 37 °C’ye kadar ısıtma işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem yaklaşık 7-8 dakika sürmektedir. Şirden kökenli peynir mayasından yarım yemek kaşığı (yaklaşık 10 ml) eklenip tencerede 4-5 defa karıştırılır. 30 dakika mayalama beklenir. Pıhtılaşmanın gerçekleştiği, kıvamının yoğurda benzemesinden anlaşılır. Kaşık yardımıyla 4-5 tur karıştırılıp 5-10 dakika karışımın sulanması beklenir. Bu esnada peynir altı suyu yeşil-sarı renkte üstte toplanır. Bu karışım 5-6 dakika kadar kısık ateşte, 5-6 dakika kadar da yüksek ateşte pişirilmektedir. Bu esnada tencerenin dibi tutmasın diye arada bir karıştırılır. Bu işlemlerden sonra çift katlı tülbentten oluşan peynir torbasına aktarılır. Baskı amacıyla 5 kg ağırlık 10 dakika uygulanarak peynir altı suyunun plastik süzgeçten geçmesi sağlanır. Süre sonunda baskı kaldırılarak peynir bezden çıkarılır. Bu haliyle tuzsuz olarak tüketilebilir.  Eğer tuzlanacak olursa plastik bir bidona katlar halinde peynirler yerleştirilir ve aralarına kaya tuzu serpilir. Bir gün öncesinden hazırlanan salamura peynire eklenir. Bu şekilde ürün 6-7 ay saklanabilmektedir.

 

 

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Bidonda, kilerde
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Kış mevsiminde beyaz, yaz mevsiminde sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Tam yağlı, tuzsuz ve gözeneksiz olmalı, taze olarak yenildiğinde ağızda dağılmamalı ve erimemeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster