İnek sütü, peynir mayası, kaya tuzu
Çiğ süt tülbent yardımıyla plastik kovaya
süzülür. Çelik tencereye aktarılıp 37 °C’ye kadar ısıtma işlemi
gerçekleştirilir. Bu işlem yaklaşık 7-8 dakika sürmektedir. Şirden kökenli peynir
mayasından yarım yemek kaşığı (yaklaşık 10 ml) eklenip tencerede 4-5 defa
karıştırılır. 30 dakika mayalama beklenir. Pıhtılaşmanın gerçekleştiği,
kıvamının yoğurda benzemesinden anlaşılır. Kaşık yardımıyla 4-5 tur
karıştırılıp 5-10 dakika karışımın sulanması beklenir. Bu esnada peynir altı
suyu yeşil-sarı renkte üstte toplanır. Bu karışım 5-6 dakika kadar kısık
ateşte, 5-6 dakika kadar da yüksek ateşte pişirilmektedir. Bu esnada tencerenin
dibi tutmasın diye arada bir karıştırılır. Bu işlemlerden sonra çift katlı
tülbentten oluşan peynir torbasına aktarılır. Baskı amacıyla 5 kg ağırlık 10
dakika uygulanarak peynir altı suyunun plastik süzgeçten geçmesi sağlanır. Süre
sonunda baskı kaldırılarak peynir bezden çıkarılır. Bu haliyle tuzsuz olarak
tüketilebilir. Eğer tuzlanacak olursa
plastik bir bidona katlar halinde peynirler yerleştirilir ve aralarına kaya
tuzu serpilir. Bir gün öncesinden hazırlanan salamura peynire eklenir. Bu
şekilde ürün 6-7 ay saklanabilmektedir.