Koçer Peyniri

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Parlak beyaz

Peynirin Adı : Koçer Peyniri
Yöresel Adı : Koçer, Göçer (Göçebe)
Üretim Bölgesi/Şehir : Batman, Siirt
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Nisan ayından başlayarak Ağustos sonuna kadar
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, peynir mayası, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Büyük kazanlar, süzme bezi, bidonlar
Peynirin Üretimi :

Yaylada çiğ koyun sütü sağım sıcaklığında 50-60 litre süte 1 tatlı kaşığı şekilde peynir mayası ile mayalanır. Hava sıcaklığına bağlı olarak 0.5-1 saat kadar sonra oluşan pıhtı kırılır ve süzme bezlerine (bez tülbent) alınır. Üstüne ağırlık konarak 12 saat kadar, ağırlık konmadan ise 24 saat kadar süzülen peynir yayladan kamyonlarla taşınarak şehir içindeki işletmelere getirilir. Burada iri dilimlere ayrılır ve kuru kaya tuzu ile tuzlanarak bir leğende veya mermer tezgâhta 2 gün boyunca alt üst edilerek bekletilir ve iyice süzülmesi sağlanır. Serin havalarda 2-3 günde, sıcak havalarda 1 günde peynirler istenilen yapıya gelebilir. Daha sonra peynir dilimleri büyük plastik bidonlara yerleştirilir. Bidonların ağızları dar olduğundan, bidonun yan tarafından geniş bir alan açılır ve iki şeffaf plastik torba iç içe konarak peynir dilimleri bunun içine dizilir. Peynir altı suyu (PAS) veya su kullanılarak hazırlanmış17 bomelik salamura peynir bidonlarına eklenir ve plastik torbaların ağızları sıkıca kapatılır. Bu şekilde en az 2,5-3 ay salamurada olgunlaşmaya bırakılır. Daha sonra bidondan çıkarılır ve isteğe göre daha küçük bidonlarda satışa sunulur. Peynirler tuzunu azaltmak amacıyla tüketilmeden önce musluk suyuyla yıkanır ve servis yapılır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu :
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Salamurada
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Parlak beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : İri bölünmüş, gözeneksiz ve beyaz renkte olmalı, ağızda alındığında tereyağı tadı ve koyun peynir aroması hissedilmeli
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık gıdalar
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster