Sündürme Peyniri

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yarım Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yumuşak

Peynirin Rengi

Beyazımsı

Peynirin Adı : Sündürme Peyniri
Yöresel Adı : Uzayan Peynir
Üretim Bölgesi/Şehir : Çambaşı /Kabadüz/ORDU
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Eylül, Ekim, Kasım
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tencere, tülbent, süzgeç, kaya tuzu
Peynirin Üretimi :

İnek sütü tülbent yardımı ile çelik tencereye süzülür. Pişirilmek üzere ocak üzerine alınır, bu aşamada birkaç kez karıştırılır. Isıtılan sütün üst kısmı kaymak tutuncaya kadar yaklaşık 10 dk. kaynatılır. Buzdolabında +4 °C’de 1 gün bekletilir. Bekleyen süt buzdolabından alınıp tekrar ocak üzerinde yaklaşık 10 dk. kaynatılır. Ocaktan alınan sütün mayalanma ısısına, 35-40 °C’ye kadar düşmesi beklenir. 100 litre süte 1 çay kaşığı (1 g) şirden kökenli peynir mayası konulur ve karıştırılır. Süt tencerede kapağı açık bir şekilde yoğurt kıvamına gelinceye kadar bekletilir. Bekleyen süt tülbent benzeri torbalara konulur. Konulan peynir birkaç kez sallama hareketi yapılarak bir araya toplanır. Metal süzgeçte üstüne ağırlık konulmaksızın 10-12 saat bekletilir. Tercihen daha hızlı üretim istenirse üzerine 2 kg’lık ağırlık konularak 2 saat bekletilir. Süre bitiminde peynir taze olarak tüketilir. Saklama koşulu ise buzdolabında +4 °C’de 1 haftadır. Salamura için 100-150 gr kaya tuzu 5 kg‘lık bidonların dip kısmına konulur, her kata 30-60 g kaya tuzu ilave edilerek peynir kat kat sıralanır. Bidonlara peynir koyma işlemi bittikten sonra kapağı kapatılır ve serin, güneş almayacak şekilde saklanır. Bu koşullarda 1 yıl boyunca tüketilebilir.



Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Salamura ile
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Güneş almayan, serin yerde bidonlarda
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Rengi : Beyazımsı
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yumuşak
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Taze hamur kıvamı şeklinde olmalı ve yenildiğinde dişte gıcırtı yapmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılıklar
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster