Savaştepe Mihaliç Kelle Peyniri

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözenekli

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı Beyaz

Peynirin Adı : Savaştepe Mihaliç Kelle Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Balıkesir /Savaştepe
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Paslanmaz krom kazan, karıştırma aparatı, peynir kalıbı
Peynirin Üretimi :

 Süt, yağı alınmadan 64-65 °C’ye ısıtılır ve bekletilmeden 35 °C’ye soğutulur. Şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır ve 45-60 dakika pıhtı oluşumu için beklenir. Özel karıştırıcı aparat ile karıştırılarak pıhtı kırılır. Kırma işlemi sırasında sıcaklığı 80-90 °C olan su ilave edilerek telemenin dibe çökmesi sağlanır. Süzme bezlerine alınıp şişlenerek suyunun uzaklaştırılması sağlanır. Özel krom kalıplara alınan peynirler 1 gece bekletilir ve sonrasında uzun bloklar halinde kesme işlemi yapılır. Göz oluşumu için peynirler 25 bome salamuraya alınır ve yaklaşık bir haftalık bekleme ile göz oluşumu sonrasında 4 °C’deki soğuk hava deposunda 15-17 bome tuzlu salamurada 3 ay olgunlaştırılmaya bırakılır. Uygun büyüklükte kesilerek vakum ambalajlarda satışa sunulur.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Üretimde kullanılan hammadde ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Salamura
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı Beyaz
Peynirin Yapısı : Gözenekli
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Rengi sarımtırak, üzerindeki gözler yeterince büyük ve homojen olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

En çok 60 g (1)

Yağ, toplam

Tam yağlı: 45 ≤ süt yağı Yarım yağlı: 25 ≤ süt yağı < 45 (KM) g (1)

Tuz

En fazla 7500 mg (1)

  • (1) Savaştepe Mihaliç Kelle Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/95d40b92-b543-47f8-b022-db055d21538a.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster