Manyas Kelle Peyniri

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözenekli

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Manyas Kelle Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Balıkesir / Manyas
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay boyunca
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, koyun sütü, keçi sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Isıtma tankı, proses kazanı, peynir kalıpları
Peynirin Üretimi :

Süt, yağı alınmadan 52-55 °C aralığına ısıtılır ve 30-32 °C’de şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır. 1-1,5 saat sonra pıhtı kırma işlemi gerçekleştirilir. Teleme, teleme havuzuna alınır ve peynir altı suyu ayrıldıktan sonra 1-2 saat baskıda bekletilir. Baskı işleminden sonra metal tanklarda dinlendirilir. Ertesi gün olgunlaşma için 16 bome salamura içerisine alınır ve 10-14 gün bu salamurada bırakılır. Ön olgunlaşmasını tamamlayan peynirler 16 bome salamura içerisinde ve paslanmaz çelik tanklarda en az 6 ay olgunlaştırılır. Olgunlaşan peynirler vakum ambalajlarda satışa sunulur. 

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Üretimde kullanılan hammadde süt ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Salamura
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Gözenekli
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Gözenekli ve sert yapıda olmalı, yoğun bir aromaya sahip olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

En çok 60 g (1)

Tuz

En fazla 7500 (KM) mg (1)

  • (1) Manyas Kelle Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/2ac84230-f864-4ee2-835e-c530088a08d9.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster