Mardin Salamura Köy Peyniri

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Kremsi beyaz

Peynirin Adı : Mardin Salamura Köy Peyniri
Yöresel Adı : Mardin Salamura Peynir
Üretim Bölgesi/Şehir : Mardin, Midyat, Mazıdağı, Derik ile komşu il ve ilçeleri
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mart-Temmuz (İnek sütünden üretilen 12 ay boyunca)
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, koyun sütü, keçi sütü, peynir mayası, kaya tuzu 

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Büyük kazanlar, süzme bezi, bidonlar, alçı sargı bezi
Peynirin Üretimi :

Çiğ koyun veya inek sütü sağım sıcaklığında 1-2 saat içerisinde pıhtı oluşumunu sağlayacak miktarda şirden mayası (kuzu ve buzağılardan elde edilmiş) veya ticari peynir mayası ile mayalanır. Oluşan pıhtı kırılarak süzme bezlerine (bez tülbent) alınır. Daha sonra teleme peynirler yaklaşık 40-50 gramlık dilimler halinde büyükçe bir tepside alınır. Bu dilimler iri kaya tuzu ile çift taraflı tuzlanır. Yaklaşık 5-6 saat bekletilerek hem tuzlanması hem de peynirlerin suyunu bırakması sağlanır. Bu aşamadan sonra peynirler 5 kilogramlık şeffaf bidonlara yerleştirilir ve üzerine peynir altı sularından ilave edilir. Peynir dilimlerinin üstü kapanacak kadar salamura ilave edilir ve alçılı sargı beziyle hava almayacak şekilde iyice sarılarak kapatılır. Buzdolabı ya da soğuk hava depolarında 3 ay sonra salamurada olgunlaşan peynirler tüketime hazır hale gelmiş olur. Eğer uzun süre muhafaza edilecekse buzdolabı şartlarında ya da soğuk hava depolarında bekletilebilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Salamurada
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Kremsi beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Peynir dilimleri 40-50 gram ağırlığında ve yağlı olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster